Vrei oferte noi prin e-mail?


« Înapoi la toate experiențele

„1001 Nopți” ca în povești

În ciuda faptului că este una dintre cele mai mici țări din lume, Libanul,  permanentă punte de trecere între continente, a fost de-a lungul mileniilor o adevărată retortă în care s-au amestecat și s-au contopit neamuri și popoare, culturi și civilizații, ale căror vestigii se pot găsi și în spiritul oamenilor care îl locuiesc în prezent. Bucătăria libaneză, deși pare simplă, este atât de sănătoasă, diversificată și sofisticată.

Nu mi-am imaginat niciodată că cele 1001 de nopți, povești ce mi-au fascinat întreaga copilărie, aveam să le regăsesc transpuse într-un… restaurant cu specific libanez din centrul Bucureștiului care chiar își merită numele de „1001 Nopți”…

De când am intrat în restaurant, am remarcat că decorurile par desprinse din cele 1001 de nopți, că pe divanuri stă însăși prințesa Șeherezada care te îmbie la povești. 1001 de povești delicioase.

Am ales un voucher de la FunDeal prin intermediul Redutti, pentru că m-a încântat platoul libanez Damasc. Acesta conține:  hommos, mutabal, babagannouj, labne, hommos beirut, salată cu ulei de măsline și lămâie.

Este a doua oară când gust din rafinamentul bucătăriei libaneze. Am încercat chiar să fac și acasă vestitul „hommos” care, evident, că nu mi-a ieșit precum cel original… Și asta pentru că doar bucătarii lumii orientale știu proporțiile cu exactitate, astfel încât să iasă o minunăție. Bucătarul șef de la restaurantul „1001 Nopti” este Dirbas Taofik, cu o experiență în arta culinară de 27 ani…

Pe platoul Damasc, 5 castronele mai mici și unul mare, cu salată de roșii cu castraveți, salată verde, lămâie, ulei de măsline, mentă și alte ierburi tradiționale, precum și bucățele de lipie prăjită, stropite toate cu un sos dulce-acrișor.

Platou Damasc

„Hommos”-ul este salata de năut cu sos de susan, lămâie și ulei de măsline. „Hommos beirut” are în plus pătrunjel și pastă de ardei iute. Excelent pentru cei care adoră să mănânce picant.

„Labne” este o salată de iaurt cu ulei de măsline și mentă. Iaurtul foarte cremos, asemănător smântânei, cu o aromă inedită datorată mentei.

„Mutabal” este o combinație de sos de susan, vinete, ulei de măsline și lămâie; însă în locul acesteia am avut pe platou, „Muhammara”, o salată de nucă, pesmet, pastă de ardei iute și ulei de măsline. Nu mi-a părut rau, excelentă combinația picantă cu nucă.

„Babagannouj” este salată de vinete cu roșii, pătrunjel și ulei de măsline. Este un pic altfel față de tradiționala salata de vinete cu roșii, datorită prezenței inedite a pătrunjelului și a uleiului de măsline.

Lipia – pâinea arabă tradițională – este nemaipomenită cu susan. Mi-a plăcut atât de mult că am mai cerut una și am mancat-o goală, deși salatele erau toate sățioase, suficiente pentru două persoane…

Lipie libaneza

Servirea absolut ireproșabilă. Comanda adusă în câteva minute. Doi ospătari roboteau permanent în jurul tău. „Mai doriți ceva? ”, „Doriți un espresso sau un cappuccino? ”. Totul pentru ca tu să fii mulțumit.

Se auzea în surdină muzica de relaxare. Volum discret care nu-ți perturba discuția cu partenerul de masă. Tablourile integrate perfect în atmosferă. Femeia musulmană, mandala, narghileaua, sticla de vin roșu în contrast cu fața de masă și asortat cu servețele și draperiile roșii… Nu exagerez când spun că aici se trăiește ca într-o poveste a Șeherezadei…

„1001 Nopți” este locul ideal când vrei să-ți surprinzi prietenii, colegii ori partenerii de afaceri.  „1001 Nopți” înseamnă Restaurant, dar și Lounge&Club (la etaj) cu sound-uri & cocktailuri savuroase.

Cu siguranță voi reveni la „1001 Nopți” pentru că meniul este diversificat. Libanezii gătesc foarte sănătos. Predomină fructele și legumele proaspete sau fierte, peștele proaspăt și fructele de mare în general;  evită grăsimile animale, carnea de pui fiind preferată în detrimentul altor tipuri de carne. Mari amatori de dulciuri, libanezii consumă halva, baclavale, asmalie, preparate din zahar, miere, unt vegetal, fistic și migdale, toate excelente.


Irina Bartolomeu

Irina Bartolomeu a gustat deliciile bucătăriei libaneze în cadrul Redutti Experience. Fundeal.ro i-a pus la dispoziție un cuponul „1001 NOPTI te invita la rasfat: platou libanez Damasc 2 persoane la doar 19 RON” pentru a experimenta deliciile bucătăriei libaneze.

 

Experiențe povestite de: